Can Sünnet Merkezi

Sünnet Merkezimiz Can Polikliniği bünyesinde kurulmuş olup,  Temmuz 1997 yılından bu güne kadar binlerce erkek çocuğumuza sünnet işlemi uygulanmıştır. Can Sünnet Merkezimiz, Denizli‘de sünnet deyince ilk akla gelen sağlık kuruluşlarından biridir. Modern ve hijyenik salonumuzda aileyle beraber sünnetlerimiz yapılmaktadır.

Sünnet Nedir ?

Dünyada  en çok yapılan cerrahi operasyondur.  Sünnet ne kadar basit görülse de  önemli bir cerrahi girişimdir. Bu nedenle sünnet yapılan yerin sterilizasyon, asepsi, antisepsi gibi tanımladığımız (mikrop içermeyen ortam ve malzeme) kurallara uygun bir sağlık kuruluşunda yapılması zorunludur.

Sünnet Yaşı Ne Olmalıdır ?

Sünnet zorunluluk yoksa ergenlik çağı öncesi yapılmalıdır. Son zamanlarda yeni doğan (ilk 2 haftalık) veya süt çocuğu dönemi bebeklerde cerrahi işlemin kolaylığı, bebekte yara iyileşmesinin çabuk olması, sünnet sonrası bakımın kolaylığı ve psikolojik travma oluşturmaması nedeniyle en ideal yaş olarak kabul edilmektedir. Her yaşta sünnet yapılabilmekle beraber, 2-5 yaş arası çocuklarda kimlik gelişimi dönemi , uyumsuz olmaları, yapılacak işlemi algılayamama  nedeniyle zorunlu olmadıkça sünnet yapılmamalı şeklinde görüş de mevcuttur. Tavsiyemiz eğer herhangi bir engel yoksa 1 yaş öncesi sünnettin yapılmasıdır.

Sünnetin Faydaları Nelerdir ?

Sünnet işlemiyle çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu, sünnet derisi iltihabı gibi riskler ortadan kalkar .Toplumumuzda ve diğer ülkelerin epidemiyolojik çalışmalarında 400.000 erkek bebekte idrar yolu enfeksiyonu %7 iken sünnet olan bebeklerde ise bu oran % 0.7 olarak bulunmuştur. Yani yenidoğan dönemde sünnet yapılması idrar yolu enfeksiyon gelişme riskini 10 kat azaltmaktadır. Sünnetlilerde sünnet derisinin ortadan kalkması ile cinsel yolla geçen hastalıkların bulaşma riski belirgin olarak azalmaktadır. Sünnetin  lokal hijyeni kolaylaştırması bunu mümkün hale getirmektedir. Bununla birlikte sünnetli erkeklerin eşlerinde de serviks kanseri gelişme oranlarının belirgin olarak düşük olduğu gösterilmiştir. Penis kanseri gelişme riski de azalmakta hemen hemen sıfıra inmektedir.

Fimozis (Bitik )Nedir ?

Penis başının, sünnet derisi sıyrılmaya çalışıldığında, ucundaki darlık nedeniyle görülememesi durumudur. Yenidoğanda tamamen normal kabul edilebilir. (Fizyolojik Fimozis) Bilinenin aksine sünnet derisini geri sıyırmak son derece sakıncalıdır. Çok ağrılı bir işlem olup tahriş ve enfeksiyon gelişimi sonucu, bir eziyete dönüşebilir. İdrar yaparken ağlama, ıkınma, bezine pembemsi kan bulaşması, idrarda koku gibi idrar yolu iltihabının belirtileri ortaya çıkar. Penis kızarır şişer, çok ağrılı bir durumdur. Üstelik aynı yerde yeni yapışmalar ve eski sorunların aynen tekrarı ile sonuçlanmaktadır

Bu nedenle fimozise bağlı sık penis ucu iltihabı geçiren çocuklarımızın kesin tedavisi sünnettir. Hastalıklı derinin vücuttan uzaklaştırılması enfeksiyonu anında çözmekte, idrarı steril ve kokusuz hale getirmektedir. Bu halk arasında “sünnet oldu sonra kilo almaya başladı” gözlemini sıkça duyarız. Sebebi bu tür bir enfeksiyondan kurtulan çocuğun vücut dengelerinin düzelmesidir.

Fimozisin açılması ve sünnet sonrası glands peniste birkaç gün süren sulanma , sarı-seröz akıntı ve pişik görüntüsü normaldir. Sonrasında sarı-kahverengi bir kabuk bağlayabilir. Bu dönemde doktorunuz tarafından antibiyotikli ve nemlendiricili krem verilebilir. Yara iyileşme sürecinin tamamlanmasıyla bu kabuklar da dökülüp iyileşecektir.

Sünnet işlemi narkozla mı, lokal anesteziyle mi yapılmalı ?

Can Sünnet Merkezimizde lokal anesteziyle, sadece sünnet uygulanacak bölge uyuşturularak cerrahi işlem yapılmaktadır. Normal şartlar altında vücudun dışındaki bu cerrahi işlem için, bizce genel anestezi vermeye gerek yoktur. Hastanelerde ailesinden ayrılarak sırası gelince ameliyathaneye alınan çocuklar bu ürkütücü ortama tepki vermekte ve korkuları artmaktadır. Bu durum çocuk ve aile için bir travmadır. Narkozlu sünnet ailenin bulunmadığı ortamda cerraha işlem kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlarken; içeride çocuk için  , dışarıda aile için sıkıntılı bir süreç olmaktadır.

Ancak zeka problemi olan, sünnete karşı aşırı korku gelişmiş büyük çocuklara veya zaten başka bir ameliyat için narkoz alacak çocuklara sünnet ameliyathane koşullarında narkozla yapılmalıdır. Peygamber sünnetli diye adlandırılan anormalliklerde, olması gerekenin dışında ikinci bir idrar deliği olanlara da  (epispadias , hipopadias) ameliyathane şartlarında uzman cerrah tarafından müdahale edilmelidir.

Lokal Anestezili Sünnet Nasıl Yapılıyor ?

Narkoz vermeden ve ameliyathane travmasına neden olmadan sünnet mümkündür. Lokal anestezi sayesinde çocuklar genel anestezinin riskleri ve zahmetli sürecine (hastaneye yatış, kan alma ve diğer tetkikler, konsültasyon ve beklemeler) maruz kalmadan, ailesiyle birlikte, rahat bir ortamda sünnetlerini olmaktadırlar. Lokal anestezide ince uçlu kısa iğneli enjektörle lokal anestezik madde, penis üst ve alt kısmından iki enjeksiyonla zerk edilmektedir. Öncesinde yapılan enjeksiyonu daha az veya hiç duymaması için anestezik etkili kremler de kullanılabilir. Lokal anestezi yapılacağından herhangi bir açlık ve susuzluk gerekmez. Yaklaşık 12–15 dakikalık bekleme süresinden sonra sünnet işlemi, aile ve çocuğun iletişimi hiç kesilmeden gerçekleştirilmektedir.

Sünnet Öncesi ve Sonrası Önemli Hususlar :

Sünnetin neden yapılması gerektiği yaşına uygun olarak çocuklara anlatılmalıdır. Asla ‘’kesilecek’’ gibi cümleler kurulmamalıdır.

Mümkünse sünnet olacağı merkezi birlikte ziyaret edip doktoruyla tanıştırılmalıdır. Kullandığı ilaçları veya mevcut bir hastalığı varsa doktoruna bilgi verilmelidir.

Sünnet öncesi aspirin kullanıldıysa sünnet bir hafta ertelenmelidir. Sünnet sonrası da ağrı kesici maksatlı asla aspirin kullanılmaz, kanamaya neden olur.

Sünnet randevusuna sevdiği oyuncaklarıyla ve hediyeleriyle getirilebilir, başka getirilmesi gereken özel bir şey yoktur. Sünnet sonrası da çıkardığı kıyafetleri giyip gidebilir. Yanında sevdiği büyüklerinin de olması ona destek olacaktır.

Sünnete gelirken başka çocuk getirilmemesi, aşırı kalabalık bir ortam oluşturulmaması ricamızdır.

MERKEZİMİZDE UYGULANAN SÜNNET YÖNTEMLERİ

Sünnet Merkezimizde iki yöntemden biriyle sünnet yapılmaktadır. Sünnet çocuğumuzun muayenesi ve aile ile değerlendirme sonucu, hangi yöntemin seçileceğine karar verilir. (Can Sünnet Merkezimizde koterle yakılarak sünnet yapılmaz)

1 ) Klasik Cerrahi Yöntem

Lokal anestezi sonrası 10 dakika beklenir. Anestezi kontrolünden sonra yaklaşık 15-20 dakikalık cerrahi işlem gerçekleştirilir. Antibiyotikli pansuman sonrası sünnet çocuğumuz kaldırılır. İlk gün ağrı kesici ilaç verilmelidir. Yaklaşık 2 saat sonra anestezinin etkisi bitecek ve yaklaşık yarım saat sürebilen ağrı şikayeti olacaktır. Ağrı süresi ve şiddeti çocuktan çocuğa farklıdır. Hassas  bünyeli çocuklar daha fazla ağrı şikayetinde bulunabilir. Sünnet sonrası saatlerde istirahat şarttır. Kanama takibi de diğer ilk gün yapılacak işlerdendir. Sargıya gelen hafif kan sızıntısı normaldir. Damla damla olan devam eden kanamada ise doktoruyla görüşülmelidir.

Bir gün sonra pansuman izotonik sıvı ile merkezimizde yumuşatılarak çıkartılır. Sünnet sonrası ilk 3 gün artarak giden şişlik olması normaldir. Şişlik her tarafında eşit değildir ve bu şekil bozukluğu görüntüsü verebilir. 3 günden sonra şişlik gerilemeye başlar. Tam iyileşme 7–10 gündür. Dikişler kendisi dökülecektir.

Banyo 4. günden sonra yapılmalıdır. Hem temizlik olması hem de sütürlerin yumuşayıp dökülmesi için önemlidir. Sonrasında her gün de yapılabilir.

Sünnet külotunu ilk günlerde önermemekteyiz. Yaz sıcaklarıyla beraber aşırı nemli bir ortama ve enfeksiyona neden olabilmektedir. 3. günden sonra kısa dış gezintilerde kullanılabilir.

Sünnet sonrası ateş olmaz, varsa başka sebeptendir. Sünnet sonrası rutin antibiyotik kullanmak gerekmez. Ancak iltihabi durum varsa kontrollerde doktorunuz reçete edecektir. İlk 5 günden sonra, çocuğunuz okula gidebilir, 7. günden sonra kısa süreli denize girebilir. Müsabaka tarzı sporlara, hareketli oyunlara ve bisiklete 15. günden sonra müsaade edilebilir .

2 ) Klemp Yöntemi

Sünnet derisinin iki özel plastik parça arasında sıkıştırılması ve sünnet derisinin kesilip alınmasıyla yapılan bir sünnettir. Her yaş grubunda uygulanabilen değişik numara ve ebatlarda çeşitleri mevcuttur. Özellikle bebek sünnetlerinde tercih ettiğimiz bir yöntemdir.  Cerrahi sünnetten daha kısa sürmesi, kanama olmaması, damar bağlama ve dikiş işlemlerinin olmaması gibi avantajları vardır. Sonrasında da kanama ve enfeksiyon riski çok düşüktür. Sargı ve bandaja gerek yoktur. İlk gün ağrı kesici ilaç verilmelidir. Sünnetten yaklaşık 2 saat sonra anestezinin etkisi bitecek ve  yarım saat kadar sürebilen ağrı şikayeti olabilecektir. Çocuğumuzun ilk gün sünnet sonrası saatlerde istirahat etmesi çok dolaşmaması tavsiyemizdir.

3  gün sonra klempin çıkarılması ve kontrol  için kliniğimize gelinmesi, gerekir. Klemp gevşetilmesini takiben  24 saat içinde kendisi düşer. Klemp çıkınca pipiyi çepeçevre saran kahverengi kalın bir kabuk tabakası göreceksiniz. Kabuklar, yani ölü doku, su veya idrarla temas edince sarı-kahverengi, iltihap benzeri bir görünüme bürünecektir. Bu iltihap değil normal bir görüntüdür.Sünnet sonrası bebeklerin bezleri biraz bol tutarak bağlamaya devam edilecektir. Klemp sünnetinde banyo sınırlamamız yoktur. Her zaman duş alabilir.

Plastik klemp kendiliğinden veya hafif çekiştirmeyle çıkmaz. Uyku sırasında üzerine yatmak pipiye zarar vermez. Ancak sünnet sonrası çocuğunuzu şiddetli darbelerden koruyunuz. Plastik klemp çıkartıldıktan sonra, ilk iki gün pipiyi darbeden koruyunuz. İlk 4 günden sonra, çocuğunuz okula gidebilir, 7 gün sonra kısa süreli denize girebilir. Müsabaka tarzı sporlara, hareketli oyunlara ve bisiklete 15. günden sonra müsaade edilebilir .